Kuvien aukaisu helpolla tavalla piirustusohjelmalla

Monesti kuvien aukaisu on työlästä ja hidasta siitä huolimatta, että ne on tallennettu koneen kovalevylle. Kuvan nimi saattaa olla joku epämääräinen esim. "kuva 28". Jos avaa jonkin piirustusohjelman ja miettii siellä mikähän kuva sitä taas pitikään aukaista, kuluu aikaa ja hermot joutuvat koetukselle. Kun kuvan sitten aukaisee em. tavalla tai kaksoisklikkaamalla sen nimeä esim. resurssinhallinnassa, on usein tuloksena kuva, joka on niin suuri ettei sen katselusta tahdo tulla mitään. Oma lukunsa on tietenkin tulostus, jossa syntyvät ongelmat on jos mahdollista vieläkin raivostuttavampia.

Mielestäni helppo, halpa ja nopea tapa on käyttää PAINT SHOP PRO -ohjelmaa, jonka saat imuroitua ilmaiseksi netistä. Ohjelmama tosin alkaa herjaamaan, jos käytät koeversiota yli 30 päivän ajan rekistöröitymättä. Useilla kouluilla kuitenkin on lailliset versiot tähän ohjelmaan, jolloin em. ongelmia ei synny lainkaan.

Aukaisu

Avaa PAINT SHOP PRO -ohjelma joko ohjelman pikakuvakkeesta tai KÄYNNISTÄ -valikon kautta. Valitse FILE, OPEN.., ja sitten tiedosto johon olet kuvat tallentanut. Tarkista, että olet valinnut ALL FILES, jotta kaikki ohjelman tuntemat kuvat varmasti aukeavat. Valitse sen jälkeen Prowse. Tällöin sinulle aukeavat kaikki tiedoston kuvat pikkukuvina. Kaksoisklikkaamalla kuvaa, aukaiset kyseenomaisen pikkukuvan suureksi. Voit sulkea kuvan alemmasta X - merkistä ja menetellä tarvittaessa samoin muiden kuvien kanssa.

Tulostus

Ensiksi on määritettävä sivun asetukset FILE, PAGE SETUP. Sen jälkeen ruksaat Maintain aspect ratio, Use full page center on page ja joko Portrait tai Landscape riippuen siitä haluatko tulostaa kuvan paperille poikittain tai pitkittäin. Näillä ohjeilla tulet toimeen varsin pitkälle jos tarkoituksenasi on vain tulostaa kuvia paperille tai kalvolle.

Veikko Pöyhönen