KUVIA MUOVITÖISTÄ

Cads kuvien purkuun tarvitset Winzip ohjelman sen saat täältä www.download.com
Kuvien avaamiseen tarvitset CADS ohjeman demo version saat täältä www.kymdata.fi
Odottelemme kovasti kuvia! Muistathan, että piirustukset paperilla ja valokuvatkin käyvät.
Jos haluat materiaalin takaisin, liitä mukaan osoitetetiedot ja postimerkit!
Materiaali osoitteeseen: Veikko.Poyhonen@edu.hel.fi


Noppakotelo
Nopat ja niiden säilytyskotelo on valmistettu akryylistä. Sivujen kiillotus on suoritettu vesihiomapaperilla aloittaen karkeudesta nro. 80 jatkaen aina nro. 1000 saakka. Jos lopputuloksen haluaa kirkkaaksi, täytyy pinta viimeistellä vielä kiillotusvahalla.

Mvc-001f.jpg (40633 bytes)Mvc-002f.jpg (31508 bytes)Mvc-008f.jpg (27159 bytes)Mvc-009f.jpg (30884 bytes)Mvc-010f.jpg (25423 bytes)

Takuulla särkymätön, uudelleen muovailtavissa oleva avaimenperä - tai vaikkapa maskotti.

Avaimenperä on valmistettu polymorfimuovista, jota käytetään muun muassa hammasproteesien valmistuksen yhteydessä.

avaimenpera.JPG (61311 bytes)

POLYMORFI tuote: 81 100 010

Polymorfi on uutuusmateriaali askarteluun. Se on polyeteenin sukuista luonnonvaaleaa muovia, joka alkaa pehmentyä jo 60°C lämpötilassa. Koska muovi johtaa huonosti lämpöä, ei se polta sormia, vaikka sen lämpötila on sisältä huomattavasti korkeampikin. Materiaalia voidaan käyttää uudestaan ja uudestaan. Polymorfi on myrkytöntä ja siten turvallista myös lasten käyttää. Muovi voidaan kuumentaa kätevästi vedessä, mutta kuuman veden käsittelyssä on kuitenkin syytä olla varovainen. Polymorfi toimitetaan rakeina 100g ja 1kg pakkauksissa

Materiaalin lämmittäminen:

Kuumenna vettä kattilassa lähes kiehumispisteeseen. Voit kuumentaa veden myös tavallisella vedenkeittimellä. Veden ei tarvitse olla kiehuvaa.
Ripottele tarvittava määrä rakeita muoviastiaan. Sopiva astia on esimerkiksi pakastusrasia. Älä laita rakeita kattilan pohjalle!
Kaada kuuma vesi rakeiden päälle niin että rakeet peittyvät veden alle.
Odota, kunnes rakeet muuttuvat läpinäkyviksi. Voit esimerkiksi heiluttaa hieman astiaa, että rakeet tarttuvat toisiinsa.
Ota pehmentyneet rakeet kuumasta vedestä esimerkiksi lusikalla. Anna rakeiden hieman jäähtyä, kunnes voit puristella niitä sormillasi.
Puristele ja muovaile materiaalia, kunnes raerakenne häviää. Materiaalin jäähtyessä, se muuttuu takaisin valkeaksi ja läpinäkymättömäksi.
Lämmitä materiaalia tarpeen mukaan kuumassa vedessä, jolloin se muuttuu jälleen läpinäkyväksi ja muovailtavaksi.

Työstämismenetelmiä:

Materiaali on muotoiltavissa yhdestä palasesta esimerkiksi venyttämällä, painamalla ja puristamalla.
Eri palasia voi muotoilla yksitellen ja liittää yhdeksi kokonaisuudeksi. Palaset lämmitetään liittämisvaiheessa vain pintapuolisesti.
Materiaalia voi työstää ns. makkaratekniikalla. Pitkiä makkaroita voi esimerkiksi punoa tai kiertää esimerkiksi sukkapuikon ympärille.
Pehmentyneitä makkaroita voi leikata saksilla haluttuihin mittoihin.
Materiaalia voi kaulia. Tasaisia levyjä voi edelleen lämmittää ja jatkaa työstämistä eri menetelmin.
Pintastruktuuria voi tehdä esimerkiksi painamalla, pistelemällä, viiltämällä tai nyppimällä. Materiaaliin voi jäljentää erilaisia pintakuvioita, painamalla materiaalia jotain haluttua kuviointia vasten.Polymorfia voidaan halutessa myös esimerkiksi porata, vuolla ja sahata.

 

Työskentelystä:

Suunnittele työ aluksi paperilla tai muotoile materiaalia mielikuvituksesi tai mallin mukaan.
Etene suurista linjoista yksityiskohtiin. Yksityiskohtien työstämiseen voit käyttää esimerkiksi muotoilupuikkoja.
Työskentele suunnitelmallisesti ja reippaasti. Aina voit aloittaa alusta tai jatkaa siitä mihin jäit.
Kokeile rohkeasti ja tutustu materiaalin eri ominaisuuksiin ja työstämismenetelmiin. Raerakennetta ei suinkaan ole pakko hävittää.
Veden lämpötilalla voit säädellä materiaalin pehmentymistä ja siten myös työskentely nopeuttasi. Kuuma vesi nopeuttaa materiaalin pehmentymistä.
Esimerkiksi pintakuvioinnin aikana veden ei tarvitse olla kuumaa, koska työn ei välttämättä tarvitse pehmentyä enää sisältä.
Työtä ei tarvitse lämmittää kokonaan, vaan voit upottaa vain keskeneräisen osan lämpimään veteen. Lämmitetty osa muuttuu siten muotoiltavaksi.
Tarkkaile materiaalin pehmentymistä. Kuumenna tai jäähdytä työtäsi tarpeen mukaan.
Ohut ja pienet palaset muuttuvat kuumassa vedessä nopeammin muotoiltaviksi, kun taas paksut ja isot palaset vaativat pehmentymiseen enemmän aikaa.
Pidä kuumaa vettä kattilassa. Kattilasta voit tarpeen mukaan vaihtaa lämpimämpää vettä muoviastiaan.

 

Tarvikkeet saat tilattua

Step Systems Oy
Askonkatu 5
15101 LAHTI
Puh 03 734 1510
Fax 03 734 1511
email myynti@stepsystems.fi

logo2.jpg (6457 bytes)

 

Pieni ja halpa pumppu askartelutarkoituksiin
Suunnittelija: Markku Ponkala

Muutama vuosi sitten valmistimme 7 -luokkalaisten kanssa pieniä veneitä. Osa oppilaista halusi varustaa veneensä automaattisella pumpulla. Kun anturi havaitsi veneen ruumassa vettä, käynnistyi pumppu ja sammui automaattisesti n. 30 sekuntia sen jälkeen kun vesi oli poistettu. Kaikki toimi oikein hienosti paitsi että pienet valmiit pumput maksoivat satasesta kahteen.

Keksijä Markku Ponkala oli luennoimassa Helsinkiläisille teknisen työn opettajille VESO-päivillä, kun tulin ottaneeksi pumppuasian puheeksi. Ruokajonossa servetille piirretty pumppu ei näyttänyt oikein vakuuttavalta, mutta hämmästyksekseni se toimikin oikein hienosti. Mitat eivät ole mitenkään kriittisiä. Pumpun roottoriosan hammastuskin osoittautui turhaksi; sileän pyörän ja veden välinen kitka on aivan riittävä pumpun toiminnan kannalta. Akseliksi laitoin haponkestävää hitsauslankaa. Tavallisenkin hitsauslanka varmaan toimii, jos sen vain suojelee kunnolla rasvalla.

Kaksi esimerkkiä kaupallisista  Kotitekoinen huokea mutta silti hyvin toimiva malli.
sovellutuksista.

pumppu100.jpg (45998 bytes)pumppu101.jpg (46006 bytes)pumppu103.jpg (50619 bytes)pumppu104.jpg (37468 bytes)pumppu105.jpg (47545 bytes)pumppu106.jpg (49360 bytes)

Pumppu on valmistettu kolmesta akryylilevystä. Ylimmäiseen ja alimmaiseen levyyn on porattu reiän veden virtausta varten. Keskimmäisen levyn keskustasta on valmistettu pyöreä roottori. Sen ympärille on sahattu ura, jota myöten vesi pääsee kulkemaan. Pumpun roottorina toimivaa pyörää on ohennettu sen verran, että se pääsee pyörimään vaivattomasti. Pumpussa ei tarvita mitään tiivisteitä, koska moottorina toimiva pienoismoottori ei kykenisi kuitenkaan suoriutumaan kovin suurista nostokorkeuksista.

                                                                                                                                                              Artikkeli: Veikko Pöyhönen

Vene

Materiaali: 3 mm:n polystyreeni. Koneen kansirakennelmat on tehty liimaamalla viilua kartongin päälle. Kansi liimataan rungon päälle kuumaliimalla. Paristokoteloksi sopii esim. kolmen sormipariston teline. Murtonivelenä toimii silikonkumiletkunpätkä.

vene100.jpg (27909 bytes)vene101.jpg (26426 bytes)vene102.jpg (41356 bytes)

Muotin vastakappaleiden väliin jätetään n. 1.5 x muovin paksuinen ilmarako. Naarasmuotiksi käy usein huolellisesti valmistetun koirasmuotin ympärille tehty "reikä". Oheisessa muotissa veneen pohja saadaan muotoutumaan tiukasti muotin mukaisesti hitsaushanskalla painamalla. Polystyreenimuovin kuumennus tapahtuu helpoimmin uunissa n. 150 C-asteen lämmössä.

Huomaa, ettei muovia voi jättää uuniin vahtimatta, vaan muovin pehmenemistä on ajoittain kokeiltava hanskalla. Muovin alustaksi sopii hyvin esim. tukeva alumiinilevy.

vene103.jpg (37211 bytes)vene104.jpg (30462 bytes)vene106.jpg (60410 bytes)

Vene on varustettu kauko-ohjauksella ja elektronisella nopeudensäätimellä. Akkuna toimii kauko-ohjattavissa autoissa yleisesti käytettävä 7.2V:n akku. Potkuriakselina pronssisilla liukulaakereilla varustettu 4 mm:n akseli. Jos moottorina käytetään korkeakierroksista konetta, ei liukulaakerointi enää riitä, vaan laakerit on korvattava esim. rullalaakereilla. Viimeksi mainittu akseli maksaa useampia satasia, joten fiksumpaa nopeutta havittelevalle saattaisi olla potkurin vaihtaminen suuremmaksi tai jyrkempinousuiseksi.


vene107.jpg (30531 bytes)vene108.jpg (27886 bytes)vene109.jpg (29407 bytes)vene110.jpg (40161 bytes)vene111.jpg (78070 bytes)vene112.jpg (60299 bytes)vene113.jpg (71541 bytes)vene114.jpg (52199 bytes)vene115.jpg (38981 bytes)


Mielenkiintoista voisi tietenkin olla rungon valmistaminen läpinäkyvästä akryylistä ja veneen varustaminen videokameralla jolloin voisi kokeilla pienimittaista luontokuvausta vaikkapa kaislakossa.

                                                                    

                                                                                                                            Veikko Pöyhönen Suutarilan yläaste Helsinki